Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A dinnye segít legyőzni a stresszt

2009. 09. 20 15:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: dinnye, stressz, étkezés

Bizonyos enzimek, amelyek főként a dinnyében találhatóak meg, csökkenthetik a stresszt az emberi szervezetben - derült ki egy francia tanulmányból.

Marie-Anne Milesi, a Seppic vállalat kutatója hetven egészséges önkéntest vizsgált. Mint elmondta, azt akarták ellenőrizni, hogy az oxidatív stressz kezelésének képessége segítheti-e az emberi szervezetet abban, hogy ellenálljon a kiégésnek.

A kutatásban résztvevők egyik fele négy héten keresztül dinnyelékivonat formájában antioxidáns enzimeket kapott, a másik fele pedig placebo-gyógyszereket szedett. Sem a tudósok, sem a vizsgálati személyek nem tudták, ki kapott valódi, és ki teljesen hatástalan készítményeket.

Az eredmények szerint az úgynevezett Superoxide dismutase nevű enzim jobban javítja a pszichikai megterheltség tüneteit, mint az ál-gyógyszerek. Bár kezdetben ez utóbbiak is fejtettek ki pozitív hatást a páciensekre, ezt Milesi teljes mértékben a placebo-hatásnak tulajdonítja. A vizsgálat további részében ugyanis az enzimmel kezelt személyek mutatkoztak ellenállóbbnak a stresszel szemben.