Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

2011. 02. 07 14:58 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: magas vérnyomás, gyógyszer, kezelés
A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

A magas vérnyomás élethosszig tartó odafigyelést és legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést kíván. Ha nem is gyógyítható, de eredményesen kezelhető, ami a vérnyomás tartós normalizálását jelenti. Ezzel megelőzhetők a késői szövődmények, a célszervkárosodások kialakulása, és csökkenthető az érelmeszesedés. Csak akkor érhető el eredmény, ha a kezelés hatékony. A hatékony vérnyomáscsökkentés a célértékig történő kezelést jelenti minden esetben. A célérték 140/90 hgmm, ha nem rendelkezik társbetegségekkel. Amennyiben egyéb társbetegsége is van (pl. cukorbetegség, vizeletfehérje kóros mennyiségű ürítése - albuminuria, vesebetegség vagy átesett szívinfarktuson, esetleg szélütésen), akkor az Ön számára kitűzött vérnyomás célérték még alacsonyabban van: 130/80 Hgmm

Ehhez a következőket kell tennie:

Minden nap szedje be gyógyszerét, lehetőleg ugyanabban az időpontban.
Amennyiben van lehetősége vérnyomásmérésre a családban vagy a környezetében, mérje rendszeresen vérnyomását, és jegyezze is fel a mért értékeket.
Havonta keresse fel orvosát, vigye magával a vérnyomásnaplóját vagy feljegyzéseit a mért értékekről.
Ha nincs otthoni vérnyomásmérési lehetősége, ellenőriztesse vérnyomását az orvosi rendelőben havonta legalább egyszer.
Szükség esetén végezzék el a megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat.
Ha bármi panasza van vagy a gyógyszerrel kapcsolatos kérdései adódnak, azonnal vegye fel a kapcsolatot orvosával!


A vérnyomáscsökkentő kezelés abban az esetben is ellenőrzésre szorul, ha Önnek a múltban beállították a vérnyomását, és rendszeresen szedi az előírt gyógyszereket.


Ha vérnyomása tartósan a kívánt célértéken van, ne hagyja abba a gyógyszeres kezelést. Amennyiben elhagyja, a vérnyomása kezelés nélkül visszatér a kezelés előtti emelkedett értékekre. Nem nélkülözhető a vérnyomás rendszeres ellenőrzése és havonta, kéthavonta, mindenképp beszélje át szakemberrel a gondozás eredményeit. Sok esetben a régebben beállított gyógyszer dózisemelésre vagy változtatásra szorul, de ezt csak az orvossal történő rendszeres egyeztetés derítheti ki. Sokat segít állapotának megítélésében a vérnyomásnapló vezetése.


A vérnyomás ellenőrzése, valamint az otthoni önvérnyomás-mérés kiemelt jelentőségű


A vérnyomásmérés az orvosi rendelőben egy pillanatnyi helyzetről ad megbízható eredményt. Ez a napszaki ingadozásokról, az esetleges alacsonyabb vagy magasabb értékekről nem ad képet, így sokszor tévesen ítéljük meg a vérnyomást.


Az otthoni vérnyomásmérés hasznos kiegészítője a rendelői méréseknek. Az otthoni mérést nyugodt környezetben, a „fehér köpeny" hatás elkerülésével végezheti el reggel és este. Ajánljuk, vezessen méréseiről naplót, ez orvosának is hasznos információt nyújt. Az otthoni vérnyomásméréssel sokkal jobb képet kapunk a vérnyomás napi alakulásáról, esetleges kiugrásokról, ingadozásokról, a gyógyszer hatásáról. Ezért nagyon sokat segít az alaposan vezetett vérnyomásnapló.


Általános tudnivalók a vérnyomás méréséről


Közvetlenül a mérés előtt 5 percig pihenjen, kerülje az étkezést és a dohányzást. Mindig ugyanazon a karon (általában bal felkaron) végezze el a mérést. Ügyeljen arra, hogy a mandzsetta körülbelül egy magasságban legyen a szívével. A mandzsetta legyen megfelelő méretű, feszes, de ne legyen szoros. Mérési eredményeit dátummal, időponttal, megjegyzéseivel kiegészítve jegyezze fel mérési naplójába. Vegye figyelembe, hogy az otthon mért vérnyomás normálértéke alacsonyabb, mint a rendelőben mérve. Konkrétan, nem haladhatja meg alapesetben a 130-135/85 Hgmm értéket.


A napközben ismételten, gyakran végzett vérnyomásmérés pontosabban mutatja meg a valódi értékeket, a napszaki változásokat. Bizonyos esetekben az orvos 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) végzését rendeli el, mert részletesebb, pontosabb információkra van szüksége a diagnózis kialakításához vagy az optimális kezelés megválasztásához.


Minden olyan vérnyomásadattal, amit az orvos rendelkezésére tudunk bocsátani, segítünk teljesebb képet kapni arról, hogy megszokott életvitelünk mellett hogyan alakulnak vérnyomásértékeink. Emellett sikeresebb lesz a vérnyomás beállítás és a gondozási célok is pontosíthatóak.