Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A mexikói iskolákból is kikerülhetnek az egészségtelen ételek, italok

2010. 05. 28 13:12 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mexikó, iskola, cukros üdítő

Az elhízás elleni országos kampány részeként jövő tanévtől megtiltanák az édességek, a zsíros ételek és a cukros italok árusítását a mexikói iskolákban.

Az édességek mellett a diákok búcsút mondhatnak a szalonnának, valamint a torta nevű, gyakran zsíros hússal teletömött hagyományos mexikói szendvicsnek is, hacsak nem "lightos" formában, azaz babbal, avokádóval, sajttal vagy csirkével és zöldséggel készítik el. Zsírszegényen maradhatna a taco és a burrito is.

Ami az italokat illeti, száműznék az iskolákból az atole nevű sűrű és édes, reggelente melegen fogyasztott italt. A bevezetni tervezett szabályok szerint csak vizet, cukormentes, ízesített üdítőt, tiszta gyümölcslevet és zsírszegény tejet ihatnának a gyerekek.

Az oktatási és egészségügyi hatóság bejelentése szerint a döntés az ország mind a 220 ezer általános és középiskoláját érinti, beleértve a magánintézményeket is.

Felipe Calderón mexikói elnök idén januárban jelentette be, hogy országos szintű kampány indul az elhízás ellen, aminek egyik legfőbb oka, hogy az utóbbi három évtizedben háromszorosára nőtt a túlsúlyos gyerekek aránya. "Sajnálatos módon a mi országunkat sújtja a leginkább a gyerekkori elhízás problémája az egész világon" - indokolta a lépéseket az elnök.

Mexikóban jelenleg a gyerekek 26 százaléka túlsúlyosnak számít.

Az édességek iskolákból való kitiltását még jóvá kell hagyniuk a szakértőknek és egy felülvizsgálati bizottságnak is. Az egészségügyi hatóság reményei szerint mire augusztusban elkezdődik a következő tanév, a döntés jogerőre emelkedhet.

Szakértők szerint az elhízás elterjedésének egyik oka, hogy az utóbbi évtizedekben betörtek a mexikói piacra az Egyesült Államokból érkező cukros üdítőitalok és édességek, kiszorítva a gyümölcsökből és gyümölcslevekből álló hagyományos diákétrendet. José Ángel Córdova egészségügyi miniszter közlése szerint a 107 milliós közép-amerikai államban az elmúlt 10-15 évben 40 százalékkal csökkent a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, miközben a cukros italok forgalma 40-50 százalékkal növekedett.

Az elhízás problémáját tetézi, hogy a mexikóiak genetikusan hajlamosak a cukorbetegségre.

Kérdéses ugyanakkor, hogy mennyire lesz hatékony a kilátásba helyezett iskolai tiltás, hiszen az árusok megtehetik, hogy közvetlenül az iskola udvarán kívül felállítják bódéikat. Az pedig valószínűsíthető, hogy a gyerekek mit fognak választani.

Mint Salvador Torres, a Boing! nevű cukros, gyümölcsalapú, mára klasszikussá váló iskolai italt gyártó szövetkezet egyik vezetője fogalmazott: "A gyerekek az édes dolgokat szeretik. Ők maguk mondják, hogy ezt nem szeretem, ez nem Boing. A gyerekek továbbra is a mi italunkat fogják kérni".