Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A nátha nem új influenza!

2009. 11. 19 13:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: h1n1, nátha, új influenza

Orrfolyás, láz, köhögés, esetleg tüdőgyulladás: akár az új típusú H1N1-influenza tünetei is lehetnének, ám az Egyesült Államok egyik kórházában kiderült, hogy egy náthavírus okozta több száz gyerek megbetegedését - közölték kedden a kórház illetékesei.

Az amerikai szövetségi járványügyi szakemberek most ellenőrzik, hogy a Philadelphiai Gyerekkórház kis pácienseinél talált rhinovírus új törzs vagy valamelyik régebbi náthavírus.

Susan Coffin, a kórház járványügyi igazgatója elmondta, hogy szeptember óta mintegy ötszáz olyan gyerekpácienst vettek fel, akiknél a tünetek alapján H1N1-fertőzést feltételeztek a szülők és az orvosok. A kórházban egyedülálló módon tízféle légúti vírusra tesztelik a mintákat, így az influenzán kívül a közönséges náthát okozó rhinovírusokra is. A rhinovírusok általában kellemetlen, de jóindulatú tüneteket okoznak, ez a vírus azonban komoly köhögést, esetenként tüdőgyulladást váltott ki. A kórházi kezelésre szorult gyerekek többségének közvetlenül a tüdejébe kellett juttatni a légzést segítő gyógyszereket.

Dave Daigle, a CDC illetékese elmondta, hogy még zajlik a gyerekektől vett minták laboratóriumi tesztje, ám úgy tűnik, nem egyetlen vírustörzsről van szó. A járványügyi hatóság közlése szerint az influenzaszerű megbetegedéseknek csak 30 százaléka bizonyul végül H1N1-fertőzésnek a tesztek során.