Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Veszélyesek lehetnek a dohányzásról leszoktató szerek

2009. 07. 03 09:06 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Dohányzás
Az amerikai szövetségi gyógyszerfelügyelet előírta két népszerű, dohányzásról való leszokást segítő szer gyártóinak, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat: a termék káros lehet a mentális egészségre, akár öngyilkossági késztetést is kiválthat.
Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága (FDA) kötelezte a Chantix (Európában Champix) és a Zyban márkanéven forgalomba kerülő szerek gyártóit, hogy helyezzenek el figyelmeztetést termékeiken, miszerint szedésük "komoly, mentális egészséggel kapcsolatos kockázatot hordoz", beleértve a viselkedés megváltozását, depressziót, ellenségességet és öngyilkossági gondolatokat.

A gyógyszerek szedése mellett előforduló súlyos mellékhatások kockázatát és a dohányzásról való leszokás jelentős előnyeit egyaránt mérlegelni kell - mondta Janet Woodcock, az FDA illetékes részlegének igazgatója.

Kockázatosak lehetnek a leszokást segítő szerek

Mint hozzátette, a gyógyszereket felíró orvosoknak is figyelemmel kellene kísérniük, hogy pácienseiknél nem jelentkezik-e szokatlan hangulati vagy viselkedési változás a szer alkalmazása során. Hangsúlyozta, hogy mindazonáltal mindkét szer hatékony segítség azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról, amely a megelőzhető betegségek és halálesetek vezető oka az Egyesült Államokban.