Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Csontvelőátültetés

2010. 06. 08 08:10 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: CML, krónikus myeloid leukémia, csontvelőátültetés
Csontvelőátültetés

E beavatkozás során a beteg csontvelejében elhelyezkedő kóros sejteket egészséges vérképző őssejtekre cserélik. Ez lehetővé teszi, hogy a beteg vérképe ismét normális legyen. A transzplantációnak két típusát különböztetjük meg. Allogén átültetésről beszélünk, ha a vérképző őssejtek egy másik személyből származnak, míg autológról, ha azok a beteg saját vérképző őssejtjeit használják fel.

Az allogén csontvelőátültetés az a beavatkozás, amely a CML-t a legnagyobb valószínűséggel és bizonyítottan meggyógyítja. Az eljárás során a donor csontvelejéből vagy véréből származó egészséges vérképző őssejteket használják fel. A donortól származó nyiroksejtek immunválaszt indítanak a beteg szervezetében megbújó leukémiás sejtek ellen és azokat elpusztítják („graft versus leukémia" hatás). Mindazonáltal, különböző okok miatt - beleértve az alkalmas donor meglétét és a beteg életkorát - a páciensek csupán mintegy 20%-ának van lehetősége erre a gyógymódra.

Az autológ átültetés során a beteg saját vérképző őssejtjeit használják fel. Ezeket akkor gyűjtik össze a szervezetéből, amikor a betegség a kezelés következtében nem vagy alig kimutatható. Nagydózisú kemoterápiát követően - kiegészítő sugárkezeléssel vagy anélkül - ezeket a sejteket visszajuttatják a szervezetbe. Az allogén átültetéshez hasonlóan azonban ez sem alkalmazható valamennyi beteg esetében.