Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Nagy kihívást jelent a gyulladásos emlőrák

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyulladásos emlőrák, mellrák, önvizsgálat, megelőzés
Nagy kihívást jelent a gyulladásos emlőrák

A hagyományos diagnosztikai és kezelési módszerek nem működnek a gyulladásos emlőrák esetén. Az Amerikai Rákintézet rendszeres programjában az október az emlőrák hónapja - emiatt hordanak sokan rózsaszín szalagot, vagy az amerikai futballisták, az NFL játékosai rózsaszín kiegészítőket. Az akció sokak figyelmét irányítja az emlő önvizsgálatának fontosságára, illetve segíthet a rákkutatás számára új forrásokat találni. Mégis, sokan nem is hallottak a betegség egy különösen agresszív, ámde ritkábban előforduló formájáról, a gyulladásos emlőrákról.

Ez a daganat az összes emlőrák 1-5 százalékát teszi ki, és sajnálatosan a hagyományos mammográfiás szűrővizsgálat nem elég hatékony a felismerésben. Ráadásul a szokványos kezelési módszerek sem képesek a maradéktalan gyógyításra. „A betegség gyorsan, néhány hét alatt alakul ki" - állítja Dr. Massimo Cristofanilli professzor, a Fox Chase Rákközpont (Philadelphia) munkatársa. - „Ez a típusú daganat képes gyorsan áttéteket adni a nyirokcsomókba és más szervekbe is."


Mindazonáltal a daganat pontos okára idáig nem derült fény. A forrás általában a tejmirigyek kivezetőcsövét borító hám, mely gyorsan ráterjed más területekre. A tünetek közül az érintett terület pirossága és váladékozása emelhető ki - ugyanezen tünetek főként gyulladásban láthatóak. A bőr mutathat narancsos elszíneződést is. A váladékozás oka a nyirokerek elzáródása. Feltűnő lehet az is, hogy a melltartó hirtelen túl kicsinek bizonyul. „Ilyen esetben érdemes azonnal orvoshoz fordulni" - teszi hozzá Dr. Naoto Ueno, a Texasi Egyetem professzora. - „Az első diagnózis általában az emlő fertőzés miatti gyulladásos megbetegedése, azonban amennyiben a tünetek kéthetes antibiotikumos kezelésre sem javulnak, felmerül a gyulladásos emlőrák is, és érdemes szövetmintát venni az érintett területről." A legpontosabb diagnózist ugyanis a szövettani vizsgálat adja, melynek mihamarabbi elvégzése kritikusnak bizonyulhat a beteg további sorsa szempontjából.


A 4-es stádiumú emlőrák esetén (amikor a daganat távoli szervekre, például tüdőre, vagy agyra terjed) várható ötéves túlélés még a legkorszerűbb kezelési módszerek esetén is csupán 30-40 százalék, mely a többi emlőráktípussal szemben igen szerény.