Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Dohányzásról való leszokás-leszoktatás

2010. 03. 08 10:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: dohányzás, leszokás, módszerek, segítség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Földünkön napjainkban másfél milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarországon a felnőtt lakosság harmada, ez körülbelül 2,5 millió embert jelent, ezen túl sokan szenvednek a passzív dohányzás ártalmaitól is. A dohányzás egy szenvedélybetegség, melynek következtében, a dohányzással összefüggő betegségek miatt évente 30000 honfitársunkat veszítjük el.

A dohányzás egészségkárosító hatásai igen szerteágazóak, az egyes betegségek kockázata arányosan nő a dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával. Bizonyos daganatok, a krónikus hörghurut, a tüdőtágulat és a szív és keringési megbetegedések adják a dohányzással kapcsolatba hozható betegségek többségét.

Daganatok: A tüdőrák 90 %-a hozható összefüggésbe a dohányzással, halálozását tekintve Magyarország világelső. Sokan úgy gondolják, hogy a light cigaretták használatával csökken a rizikó, de ez nem így van. A light cigarettákat szívóknál a finomabb füstszűrő miatt a kátrány és koromszemcsék a hörgők mélyebb részeire jutnak, ezért nő a perifériás (a tüdő széli részein elhelyezkedő), mirigy típusú daganatok aránya. A szájüregi daganatok, a gége, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a húgyhólyagrák kialakulásában is bizonyítottan oki tényező a dohányzás.
COPD-s (krónikus hörghurut) és tüdőtágulatban szenvedő betegek 80 %-a dohányos, amennyiben a beteg nem tudja abbahagyni cigarettázást, a betegség általában a kezelés ellenére folyamatosan romlik, és gyakran légzési elégtelenséghez, rokkantsághoz vezet.

A szív és érrendszeri betegségek rizikója is jelentősen nő, főként a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, angina, szívinfarktus, agyvérzés, agyi érelzáródás kialakulásában és súlyosbodásában játszik szerepet a dohányzás.
Egyéb betegségek, amelyek kapcsolatba hozhatók a dohányzással: csontritkulás, szürkehályog, fertilitás csökkenés, impotencia, depresszió.

A terhes nők dohányzása különösen súlyos gond, (felmérések szerint a terhes nők 20 %-a aktív dohányos) az anyára gyakorolt káros hatásokon túl a magzat egészségét is veszélyezteti, és életkilátásait rontja. Gyakoribb a spontán vetélés, magzati halálozás, koraszülés, az újszülöttek általában kisebb súlyúak, és későbbi életkorban is hajlamosabbak lesznek légúti betegségekre. A nikotin az anyatejjel a csecsemőbe jut. A csecsemőkorban elszenvedett passzív dohányzás miatt gyakoribbak a gyerekeknél a mély légúti infekciók és később a krónikus tüdőbetegségek előfordulása.

A dohányzásról való leszokás/leszoktatás kulcsfontosságú jelentősséggel bír. A leszokást követően egyértelműen csökken az egyes egészségkárosodások kockázata. A dohányzás abbahagyását követően már 24 óra elteltével megkezdődik a hörgők regenerációja, fél év elteltével csökken a köhögés, könnyebbé válik a légzés. A szívinfarktus kockázata kb. 5, a tüdőráké 10-15 év után éri el a leszokást követően a nemdohányzók kockázatát.

A leszokásnak alapvetően két formáját különböztetjük meg: a gyógyszermentes és gyógyszeres lehetőségeket, ezeket kombinálhatjuk is egymással. A megfelelő módszer kiválasztása mindig egyénre szabott, függ a dohányzás mértékétől, idejétől, a nikotinfüggőség fokától, a társbetegségektől, a páciens korától is.

Gyógyszermentes leszokási módszerek: legfontosabb az egyéni elhatározás és az akaraterő, ezt az egyéni magatartásorvoslási terápia, a csoportos foglalkozások, az orvosi tanácsok, javaslatok, önsegítő anyagok használata, telefonos vagy internetes tanácsadás alkalmazása nagymértékben segíthetik. Jól kombinálhatók a gyógyszeres módszerekkel. Nincs biztos módszer, az egyik sikertelensége esetén érdemes másik módszert kipróbálni, ne szegje kedvünket egy sikertelen kísérlet. Tapasztalatok azt mutatják, hogy könnyebb egyszerre letenni a cigarettát, mint fokozatosan csökkenteni a dózist. Tervezze meg előre, hogy melyik lesz az első cigarettamentes nap. Érdemes egy nyugodtabb időszakot kiválasztani, és javasolt a környezetéből eltávolítani mindent, ami a cigarettára emlékezteti (pl. hamutartók, stb.) Takarítsa ki a lakást, az autót, mossa ki a függönyöket. Főként eleinte kerülje a dohányos helyeket, mert a visszaesés kockázatát növelik. Fontos, hogy a beteggel kapcsolatba került egészségügyi személyzet ismerje az illető dohányzási múltját, jelenét, és javasolja a leszokást, motiválja ebben a pácienst, és amennyiben szükséges a megfelelő segítséget is megadja hozzá.

Ezen módszerek közé sorolható még a biorezonanciás mágnes, az akupunktúra, a hipnózis és a kis energiájú lézerfény-terápia. Ezek eredményességéről egyelőre meggyőző adatokat nem közöltek.

A gyógyszeres lehetőségek két fő típusa ismert: a nikotinpótló terápia és a nikotinmentes készítmények. Használatuk főként akkor indokolt, ha közepes vagy erős nikotinfüggőség áll fenn, mert ekkor a leszokást a nikotinmegvonási tünetek megjelenése nagymértékben nehezítheti, és nem elegendő pusztán az akaraterő és a gyógyszermentes módszerek.

A betegek sokszor azzal odázzák el a leszokás elkezdését, hogy a különböző segítő gyógyszerek drágák. Ez részben igaz, de ezek használata átmeneti (általában 3 hónap), és az esetek többségében nem kerülnek többe, mint amennyit az idő alatt cigarettára költenének, emellett a leszokás következtében kialakuló egészségnyereség pénzben kifejezhetetlen.

1. Nikotinpótló terápia: a leszokás során a függőség mértékétől függően különböző mértékű nikotinmegvonási tünetek alakulhatnak ki, melyek komoly akadályai lehetnek a leszokásnak, és gyakran okoznak visszaesést. A nikotinmegvonás fő tünetei: deprimált hangulat, lehangoltság, ingerlékenység, koncentráció zavara, alvászavar, fejfájás, szívritmus csökkenése, székrekedés. A dohányzás abbahagyását követő 24-48 órában a legkifejezettebbek, és több hétig is eltarthatnak. A nikotinpótló terápia lényege, hogy 8-12 hétig csökkenő dózisban nikotint juttatunk a szervezetbe, így csökkenek a fenti megvonási tünetek, ezáltal sikeresebbé válhat a leszokás. Fontos, hogy a nikotinpótlás során nem szabad dohányozni, mert a két formában bejutatott nikotin (terápia és a cigaretta) mérgezést okozhat. Formái: bőrre ragasztható tapasz, rágógumi, szopogató tabletta, ezek vannak jelenleg Magyarországon forgalomban, ezen túl létezik még orrspray, inhaláló és nyelv alá helyezhető tabletta. A készítmények vény nélkül megvásárolhatók. A nikotinpótlás legalább kétszeresére emeli a sikeres leszokás arányát. Néhány szó a használatukról:

a. Rágógumi: 2 és 4 mg-os forma létezik, Alacsony (kevesebb, mint 20 szál/nap) függőség esetén 2 mg-os, erős függőség (több, mint 30 szál/nap) esetén 4 mg-os készítménnyel érdemes kezdeni, közepes függőség esetében bármelyik alkalmazható. Szokásos adag napi 8-12 darab, maximum 25. Általában 3 hónapig érdemes használni, folyamatosan csökkenő adagban. Fő mellékhatása a szájnyálkahártya irritáció, hányinger, gyomorpanaszok lehetnek.

b. Bőrre ragasztható tapasz: Háromféle hatáserősségben áll rendelkezésre: 7-14-21 mg/24 óra. A kezelés bevezető szakaszában (3-4 hét) a függőség mértékétől függően 14 vagy 21 mg/nap erősségű tapasz javasolt, majd 3-4 hét múlva érdemes kisebb erősségű tapaszra váltani, majd ismételt 3-4 hét után vagy elhagyjuk, vagy kisebbre váltunk, és újabb 3-4 hét múlva hagyjuk el véglegesen. Fő mellékhatása a felragasztás helyén kialakuló bőrirritáció.

c. Szopogató tabletta: 1 mg nikotint tartalmaz. Fő mellékhatása a rágógumival egyező.

2. Nikotinmentes készítmények: mint nevük is mutatja, nikotint nem tartalmaznak, így ha ezek használata mellett rágyújt az illető, mérgezés nem alakul ki.

a. Bupropion: depresszió ellenes vényköteles gyógyszer, használata során véletlenül figyeltek fel arra, hogy kettős, központi idegrendszeri hatásával egyrészt csökkenti a nikotinmegvonási tüneteket, másrészt pedig enyhíti a cigaretta iránti sóvárgást és a rágyújtásra való késztetést. A gyógyszer Magyarországon jelenleg a depresszió különböző vállfajaira van törzskönyvezve, a dohányzásról való leszoktatásra nincs. Átlagos napi dózis: 1-2x150 mg 8-12 hétig. Az általában múló jellegű álmatlanság, fejfájás és a szájszárazság a leggyakrabban észlelt mellékhatás. A 2. héttől kezdődően javasolt a dohányzás elhagyása.

b. Vareniclin: az agyban dopamin felszabadulást okozva csökkenti a nikotinmegvonási tüneteket, valamint gátolja a nikotin receptorokat, mely miatt a gyógyszer használata mellett a dohányos hiába szívja el a cigarettát, az abban található nikotin a blokkolás miatt nem képes a receptorhoz kötődni, így elmarad a dohányzás okozta kellemes érzés. Jelenleg ez tekinthető a leghatékonyabb dohányzás leszoktató módszernek. A gyógyszer szedése előtt ki kell tűzni egy napot (szedés után 8-14 nap közötti időszakra essen), amikor a beteg abba fogja hagyni a dohányzást. Vagyis eleinte a gyógyszerszedés mellett megengedett a cigaretta. 1.-3. nap napi 0,5 mg, 4.-7. nap 2x0,5 mg az előírt dózis, a 8. naptól kezdődően 2x1 mg. A kezelés általában 3 hónap. Fő mellékhatása a hányinger és az alvászavarok.


Nikotinmegvonási tünetek és a leszokás mellékhatásainak kezelése

- A nikotinmegvonási tünetek általában átmenetiek, de intenzitásuk néha terápiát igényel. Amennyiben nagyfokú szorongás, nyugtalanság, lehangoltság jelentkezik, nyugtató adása (benzodiazepin származékok) válhat szükségessé, orvosi ellenőrzés mellett, rövid ideig (max. 6 hét). Alvászavar kezelésére korszerű altatók alkalmazhatók.

- A dohányzásról való leszokás egyik fő gátja, főként nők esetében, az elhízástól való félelem. Egyéves dohányzásmentes időszak alatti átlagos súlygyarapodás 4,8-5,9 kg, mely a leszokást követő 2 éven belül éri el a maximumát, majd visszatér az alapszintre. Hosszú távon a testtömeg index növekedése nem különbözik a nemdohányzókéhoz képest. Kialakulásában két tényező játszik szerepet, egyrészt az alapanyagcsere csökkenése, másrészt az étvágy növekedése. A dohányzás leszokás okozta testsúlynövekedést az energia-bevitel és az alkoholfogyasztás mérséklésével, valamint a fizikai aktivitás fokozásával akadályozhatjuk meg.


A dohányzásról való szokásban a háziorvosok, a tüdőgondozók és a tüdőgyógyász szakrendelések személyzete tud hatékony segítséget nyújtani, több helyen működik speciális dohányzásról való leszokást segítő szakrendelés. Kiemeljük még, hogy a dohányzásról való leszokást követően csak évekkel később csökken le bizonyos tüdőbetegségek kockázata, ezért javasolt a rendszeres tüdőszűrés, és fulladásos, köhögéses panaszok esetén a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése is (légzésfunkciós vizsgálatot háziorvosi beutalóval bármelyik Tüdőgondozóban elvégzik).

A leszokni vágyóknak az internet és a telefon is segítséget nyújthat. Több internetes portálon tájékozódhatnak a leszokás lehetőségeiről, és több helyen kapcsolatba léphetnek szakemberekkel és választ kaphatnak kérdéseikre is (pl:. www.tudobeteg.hu, www.netambulancia.hu, www.hazipatika.com, www.vital.hu, www.patikamagazin.hu, www.informed.hu, www.nikotinstop.hu, ). A leszoktatásban szerepet játszó gyógyszerek gyártói is működtetnek telefonos és internetes szolgáltatást (www.liferewards.hu), akiknek pedig nincs internet hozzáférhetősége, az hozzájuthat a gyógyszer sikeres használatát támogató ingyenes könyvhöz, melyet egy központi telefonszámról, a gyógyszer dobozáról leolvasható gyártási szám bemondása után rendelhet meg.

A „Dohányzás vagy Egészség" Központban (Budapest IX. Gyáli út 2-6.) működik olyan szolgáltatás, ahol a fő tevékenység a leszokni akaró dohányosoknak nyújtott ingyenes, programszerű segítség. Ezt a lehetőséget területi vagy egyéb korlátok nélkül bárki igénybe veheti. Tájékoztatás a (1) 413-6968-as telefonszámon kérhető.

A dohányosok 90 %-a 21 éves kora előtt kezd dohányozni, ezért a leszokás támogatása mellett nagyon fontos a primer prevenció hangsúlyozása is, vagyis a rászokás megakadályozása. Célszerű lenne a dohányzás ártalmasságáról szóló ismereteket már az alaptantervbe beépíteni, a gyerekeket már kiskoruktól kezdődően felvilágosítani a cigarettázás súlyos, gyakran visszafordíthatatlan következményeiről, ezzel jelentősen tudnánk csökkenteni a dohányzás okozta morbiditási és mortalitási kockázatokat.

Irodalom: A dohányzás-leszoktatás támogatásának szakmai irányelve