Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Harc a vörös tonhal fennmaradásáért

2009. 10. 03 15:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vörös tonhal, pusztulás, kihalás

A panda, a bálna, a tasmán tigris, az orrszarvú, a hópárduc után a tonhal válhat veszélyeztetett állattá. A széles körben fogyasztott hal kihalófélben van.

A monacói nagyhercegség terjesztett be egy javaslatot, amelyet számos európai állam támogat. A döntést a jövő év márciusában kell meghoznia Dohában a Washingtoni Konvenció összejövetelének, amely eddig már 5 ezer állatfajtát és 28 ezer növényt tett fel arra a listára, amely megtiltja exportálásukat, mivel kihalóban vannak.

Franciaország, Anglia, Németország, Hollandia, Ausztria, Lengyelország csatlakozott a javaslathoz, az USA még nem döntött, a biológusokból, halászokból és környezetvédőkből álló csoportok véleményére vár.

A kritikusnak tartott küszöb 20 százalék és amikor egy fajta populációjának eltűnik a 80 százaléka, felkerülhet a Washingtoni Konvenció listájára. A vörös tonhal ebben a helyzetben van. A fajta két populációból áll, az atlanti az utóbbi 38 év alatt 82, 4 százalékkal csökkent, a mediterráni 1957 és 2007 között 74, 2 százalékkal.

Később kezdődött a fogyatkozása, de gyorsabb ütemű. Alessandro Gianni, a Greenpeace tengeri kampányának felelőse elmondta, hogy sok szakértő szerint, ha nem történnek komoly intézkedések, a csökkenés pár éven belül 90 százalékos lesz.

Az exportpiac, amelyet Japán monopolizál- ez az ország vásárolja fel a külföldnek eladott tonhal 80-90 százalékát - csak a tenyésztés trükkjével tartható már fenn. A tonhalat kifogják a tengerből, nagy ketrecekben felhizlalják, és tenyésztettként adják el az Európai Unió által megállapított kvótán belül. Valójában így többet fognak ki a megengedettnél.

Aki kialakított magában egy gasztronómiai tonfüggőséget, az tarthat a prohibicionizmus eljövetelétől. De a séfek biztosan találnak majd alternatív megoldásokat.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kerekes György Szülészet-nőgyógyászat... Kerekes György Kapuvár