Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Hol volt, hol nem volt...

2009. 12. 05 12:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: olvasás, gyermek, szülő, könyv, mese, szókincs

A meseolvasás több nyugati országban újra kezd terjedni. Némi ösztönzéssel az a fajtája is, amit a szülők olvasnak fel a kisgyerekeknek. Régen ezt főleg anyák és nagymamák művelték és ők még emlékeznek arra, hogy a gyerek ámulattal hallgatta a Piroska és a farkast, a Jancsi és Juliskát, még akkor is, amikor már ő maga is betűről-betűre ismerte a történetüket.

Olaszországban ennek a szép és hasznos szokásnak az ösztönzésére hozták létre tíz évvel ezelőtt a Született felolvasók mozgalmat, amelynek kezdeményezője a gyermekorvosok kulturális társasága, az olasz könyvtárosok egyesülete és az Onlus Centrum, amely a gyerekek egészsége érdekében tevékenykedik. A mozgalomban jelenleg 1.140 gyermekorvos, 1.560 könyvtáros, 3.160 óvodai és kisiskolai nevelő, valamint 1200 önkéntes dolgozik.

Tíz városban végzett felmérés szerint 2000-ben az olaszok 20 százaléka olvasott fel gyerekeinek hetenként átlag öt alkalommal. Délen 10, Északon 30. Ez az átlag mára az egész országban 60 százalékkal nőtt. Nagy-Britanniában hasonló sikerrel működik a Bookstart mozgalom, amelynek célja, hogy a gyerekek minél több könyvet ismerjenek meg már ötéves koruk előtt.

Az orvosok szerint a felolvasás a gyerek számára az egészség és a kulturális gazdagodás eszköze már egészen kis korban. Javasolják hathónapostól hatéves korig, mivel gazdagítja a kicsik szókincsét, kifejezési képességét, ami nagy előnyt jelent az iskolában. A hatást az írott szöveg megértésében és használatában is fel lehet mérni a későbbiekben. A Világbank által rendelt tanulmányok azt is kimutatták, hogy mindez jelentősen kihat egy ország gazdasági fejlődésére is.

A felolvasás rítusának ezenkívül nagy szerepe van a családi harmónia, a kötelékek erősítésében. A szülő hangja stimulálja a kisgyerek agyát, amely Giancarlo Biasini, a gyermekorvos-társaság elnöke hasonlatában olyan, mint egy ösvény, amely elgazosodik, ha nem járnak rajta.
A mozgalomban részt vesz több kis- és középkiadó is - írja a Corriere della Sera.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Tóth Margit Belgyógyászat... Tóth Margit Zalaegerszeg