Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai

2009. 10. 14 13:30 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kemoterápia, sugárkezelés, rák, dagnat, rosszulét, tanácsok

A kemoterápia és a sugárkezelés során a rákos sejtek elpusztítása a cél, de sajnos a normál sejtek is áldozatul esnek. A mellékhatások nagy része ennek következménye. Szerencsére a kezelés után, a kellemetlen mellékhatások is csökkennek, és előbb-utóbb elmúlnak.

Melyek a leggyakoribb mellékhatások?


Hányinger, hányás
Ez a mellékhatás az egyik leggyakrabban előforduló tünet a kemoterápiás kezelés során. Az alkalmazott gyógyszerek többségének van ilyen mellékhatása. Vannak, akiknél csak enyhe formában jelentkezik, de sokaknak ez jelenti a kezelés legkellemetlenebb részét.
A hányinger, hányás tüneteinek csökkentésére manapság már kiváló gyógyszerek léteznek. Ezekről valószínűleg kezelőorvosunk már tájékoztatott bennünket.


Vérkép-romlás, fertőzések
A daganatos betegségek kezelése során tapasztalt másik gyakori mellékhatás a vérsejtek számának csökkenése. A leggyakrabban a fehérvérsejtek számának csökkenése fordul elő. Ennek következtében csökken a szervezet védekezőképessége, így sokkal fogékonyabbak leszünk a különféle fertőzésekre. Ennek egyik legfontosabb jele, a láz. Amennyiben lázasak vagyunk, minél hamarabb jelezzük orvosunknak, hogy időben kezelni tudják a meglévő fertőzést. Ha nagymértékben lecsökken a vörösvértestek száma, akár transzfúzióra is szükség lehet.


Hajhullás
Viszonylag gyakori mellékhatás a hajhullás is. A mértéke nagyon eltérő lehet, és összefügg az alkalmazott kemoterápiás gyógyszer típusával. A kezelés megkezdése előtt, kérdezzünk rá kezelőorvosunktól, hogy a nálunk alkalmazott gyógyszer milyen mértékű hajhullást eredményez. Lehetőség van arra, hogy parókát készítessünk vagy kendővel illetve más fejfedővel takarjuk el, ha zavarónak érezzük. A haj regenerációja néhány hónappal a kezelés után elindul, de eltarthat akár egy évig is, amíg teljesen helyreáll.


Étvágycsökkenés, ízlésváltozás
A betegek nagy része arról számolt be, hogy a kemoterápia hatására megváltozott az ízlésük, más ételeket kívánnak, mint korábban, esetleg teljesen étvágytalanok lesznek. Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás a kezelés alatt is, tehát jobb, ha erre különös gondot fordítunk. Jó hatású, ha többször fogyasztunk kis mennyiségű ételt, és megpróbálunk sok folyadékot bevinni a szervezetünkbe. Ha lehetőségünk van rá, kérjük ki orvosunk, vagy egy dietetikus tanácsát.
A megváltozott étvágy, és ízlés, a kezelés befejezése után általában elmúlik.


Kimerültség, fáradság
Ez a panasz is viszonylag gyakori. Előfordulása összefügg azzal, hogy a kezelés során a szervezetbe kevesebb táplálék jut, részben az étvágytalanság, részben a gyakori hányások miatt, így az legyengül. Ezért is nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az előírt mennyiségű, és minőségű táplálékot bevigyük a szervezetbe.


Szájban jelentkező fájdalom
Általában a nyak körül végzett sugárkezelés és egyes kemoterápiás gyógyszerek okozzák. Viszonylag ritkán jelentkezik, nyelési nehézséget, és fájdalmat okoz, ami az egyébként is rossz táplálkozást tovább rontja. Gyógyszerekkel általában helyrehozható. A kezelés után gyorsan regenerálódik.


Bőrirritáció

Ez a viszonylag ritkán jelentkező mellékhatás a nyak körüli szokott előfordulni. Ha mégis, beszéljük meg orvosunkkal. Súlyos esetben néhány napra felfüggesztik a sugárterápiát vagy megváltoztatják a kezelési területet.