Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Kutyákat képeznek ki a hallássérültek segítésére

2011. 03. 01 11:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: kutya, kiképzés, hallássérült

Már "dolgozik" az első kiképzés alatt álló hallássérült-segítő kutya: a közel négyéves golden retriever körülbelül egyéves intenzív kiképzés után megbízhatóan jelzi hallássérült gazdájának a zajokat, egyebek mellett a csengőt, kopogást, vekker- és telefoncsörgést. - Ez a gazda-kutya páros annyiban sajátos, hogy a kutyát nem a NEO Segítőkutya Egyesület választotta ki viselkedési tesztekkel, hanem a gazda - mondja Mányik Richárd szakmai vezető és kapcsolattartó az MTI-Pressnek.

A gazda csak hosszas, kitartó keresés után lépett érintkezésbe az egyesülettel, ekkor kezdhették meg az általa "laikusan" kiválasztott kutya kiképzését. Az eb ekkor már másfél éves elmúlt, mégis eredményes volt a munka, bár akkor még nem volt a hazánkban példa a hallássérült-segítő kutyaképzésre.

Sokféle kutyát ki lehet képezni erre a feladatra, mert a kutya alkalmassága nem a fajtájától, inkább a tulajdonságaitól függ. A szakemberek tapasztalatai szerint a segítőkutyáknál a labrador az elterjedt fajta, tehát hallássérültek négylábú segítőtársainál is előszeretettel alkalmazzák, de a kisebb kutyák is alkalmasak a hangok jelzésére. Az egyesület olyan kölyköket von be a képzésbe, amelyek kiskorukban két viselkedésteszten is átesnek, így választják ki a legmegfelelőbb kiskutyát.

A hatályos hazai vizsgarendelet szerint 1,5-2 évig tart egy kutyát betanítani, ekkorra a kutya már megbízhatóan jelzi a gazda számára fontos hangokat, és jól szocializált lesz. Idegen helyen, például kiránduláskor vagy munkahelyen is magabiztos, szilárd segítséget jelent hallássérült gazdájának.

A kutyákat egy Németországban tanult módszerrel képezik ki. Ha igény van rá, akkor megtanítják őket arra is, hogy kövessék a jelnyelven elhangzott utasításokat, illetve arra, hogy különböző típusú hangokat miként jelezzenek a gazdának. A kiképzés kölyökkorban kezdődik: a kutya a gazdájával él együtt, és a kiképzők aktív látogatásával együttes munkafolyamaton keresztül folyik a kutya és a gazda tanítása. Egy-egy családi kutya kétéves fenntartásához és viszonylag alapos kiképzéséhez képest - beszerzési ár, élelem, orvos, kutyaiskola - megközelítőleg háromszorosa egy segítőkutya képzési költsége, legnagyobb plusz anyagi ráfordítást a családi kutyákhoz képest a szocializációhoz nélkülözhetetlen utazás jelenti.


Egyedi kérések


- Hogyan jelzi azt a kutya, hogy csengettek vagy a gazdájára dudáltak? Erre hogyan tanítják meg?


- Ha valamilyen zaj, a többi között telefoncsörgés hallatszik, a hallássérült-segítő kutya először megkeresi, mi ez a zaj és honnan jön, majd érintéssel, megbökéssel felhívja a gazdája figyelmét. Utána elvezeti a gazdit a zajforráshoz, és pontosan megmutatja, mi szól - részletezi Belényi Beatrix elnök.

A hangok jelentőségét eleinte élelemjutalommal tanítják meg, ez a későbbiekben már játékos feladatként rögzül a kutyában, és egy idő után önálló stabil jelzésként szerepel a gazda-kutya kapcsolatban. A képzés során megtanítják a kutyának, hogy bizonyos, számára addig közömbös zajokra odafigyeljen, így később azok a kutya számára is fontossá válnak. Ha már felfigyel a zajra, utána nagyon könnyű rávenni, hogy "szóljon" a gazdájának, ha az adott zajt hallja.

- Folyamatosan, tehát jelenleg is képeznek ki hallássérült-segítő kutyákat?


- Idén öt kutya képzését szeretnénk elindítani. Pontos számot nem tudunk mondani arról, hogy évente hány kutyát fogunk kiképezni, ez mindig a jelentkezők számától és a kiképzői kapacitástól függ.

Az egyesület online, papíralapú, illetve jelnyelvi felhívással is támogatott kérdőíves igényfelmérést végez a hallássérültek körében. Mint azt Loványi Eszter program tanácsadó és kapcsolattartó hangsúlyozza: arra törekszenek, hogy a vizsgálati minta a hallássérülés típusa és súlyossága (nagyothalló, siket, siketvak), a kommunikáció formája (beszéd, jelnyelv vagy mindkettő), a segédeszköz használata, a lakhely, a nem és az iskolai végzettség szempontjából is heterogén legyen.

Eddig 175 kitöltött kérdőív érkezett vissza. A válaszadók 64 százaléka szeretne hallássérült-segítő kutyát, 14,3 százaléka nem, 21,7 százalék bizonytalan. A bizonytalanságukat főleg a kutyatartási és elhelyezési problémákkal, illetve egyéni életkörülményeikkel - egyebek mellett nem kutyaszerető családtaggal, gyakori betegséggel, kis lakással - indokolták. Azok, akik nem szeretnének kutyát, válaszukat az életviteli sajátossággal magyarázták, valamint azzal, hogy a meglévő segédeszközzel jól elboldogulnak a mindennapokban.

- Milyen egyedi kéréseket fogalmaztak meg a jövendőbeli gazdák?


- Azzal kapcsolatban fogalmaztak meg egyedi kéréseket, hogy milyen zajok és hangok szelektív jelzésére lenne szükségük: egyebek mellett SMS, gyermekek veszekedése, beszéd - például nevén szólítják a gazdát -, közlekedési vészhelyzetek vagy főzőóra jelzése. Néhányan érdeklődtek a kutyák nagyon speciális, például a hallássérült-segítő, illetve epilepsziás- és keringésiroham-jelző képességeinek keresztképzési lehetőségéről is.


A 2010-ben alakult NEO Segítőkutya Egyesület feladata a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Megalakulásuk fő célja olyan egyedi segítőkutya típusok meghonosítása, amelyek Magyarországon még nem elérhetőek a rászorulók számára. Hazánkban olyan különlegesen képzett négylábú társakra jelent meg igény, mint a mozgás- és látássérült, vagyis keresztképzett kutyák, valamint hallássérült-segítő ebek.