Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Méregtelenítő kúra 7 napra

2010. 07. 16 15:35 forrás: Ízek és Érzések
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: méregtelenítés, méregtelenítő kúra, receptek, játék, nyereményjáték
Méregtelenítés

A méregtelenítés különösen a máj tisztítása miatt fontos. Életünk során rengeteg káros anyag jut a szervezetünkbe. Elég, ha csak az ételekhez adott adalékokra, vagy tartósítószerre gondolunk. Ezek az anyagok a tápcsatornán keresztül eljutnak a májba, ahol az megszűri őket. Ám a máj is eltelítődi egy idő után, ezért ha nem tisztítjuk betegségek alakulhatnak ki.

Ezért érdemes évente minimum kétszer elvégezni a tisztítókúrát. Ez a szám lehet több is, egyénre szabottan, de túlzásokba soha nem szabad esni.


Az alábbiakban látható egy hetes tisztítókúra segít a máj és az egész bélcsatorna tisztításában, és a közérzetünk javításában is.

A könnyen elkészíthető és változatos receptek pedig biztosítják, hogy a kúra nem váljon kényszeres rutinná.
Mindenkinek jó megtisztulást kívánunk!

HÉTFŐ: Zöldborsósaláta

Hozzávalók 4 személyre:

Zöldborsósaláta
A salátához
:
- 30 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 csomó apró retek szeletelve
- 1 fej hámozott karalábé kockákra vágva
- 3 szál újhagyma vékonyra szeletelve


Az öntethez
:
- 2 dl natúr joghurt vagy szójajoghurt
- 1 evőkanál kapor finomra vágva
- 1 teáskanál mustár
- só, bors


Egy tálban keverjük össze a zöldborsót, a retket, a karalábét és az újhagymát. Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a joghurtot, a kaprot, a mustárt, a sót és a borsot. Az elkészült mártást öntsük a salátára, és a hűtőben érleljük min. ½ órát.


Elkészítési idő
: 25 perc



KEDD
: Vitalizáló zöldleves

Vitalizáló zöldlevesHozzávalók 4 személyre:


- 2 fej jól megmosott saláta apróra vágva
- 20 dkg brokkoli
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 l víz
- 1 nagy csokor petrezselyem finomra vágva
- 1 csokor snidling finomra vágva
- 10 levél apróra tépkedett bazsalikom
- 1 marék vágott ruccola
- só, frissen őrölt bors


Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a salátát és a brokkolit, egy kicsit átforgatjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. A vágott petrezselyem felét beledobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 15 percig főzzük. Tálaláskor a tetejére szórjuk a maradék friss petrezselymet, snidlinget, ruccolát és bazsalikomot.

Elkészítési idő: 30 perc



SZERDA: Fűszeres rizzsel töltött karalábé


Hozzávalók 4 személyre
:


- 20 dkg főtt rövidszemű barnarizs
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó
- 4 fej hámozott karalábé
Fűszeres rizzsel töltött karalábé- 10 dkg tofu
- 1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj + a sütéshez
- 1 csomó petrezselyem finomra vágva
- 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika
- ½ teáskanál római kömény
- só, bors


A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. (1 csésze barnarizshez 2 és ¼ csésze vizet számoljunk). A karalábékat félbevágjuk, húsukat késsel óvatosan kivájjuk úgy, hogy maradjon egy kb. 1 cm-es „héj", amit megtölthetünk. A kivájt karalábédarabkákat apróra vágjuk, és az olajon a hagymával és a fokhagymával aranysárgára pirítjuk. Belekeverjük a főtt rizst, a fűszereket, az apró kockákra vágott tofut és a zöldborsót. Egy hőálló tálat vékonyan kiolajozunk, a töltött karalábékat beleállítjuk, kb. egy deci vizet hozzáöntünk, és közepesen meleg sütőben (180 fok), fólia alatt kb. 35-40 percig sütjük. A tetejét szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zöldjével, és melegen tálaljuk.


Elkészítési idő
: 1 óra



CSÜTÖRTÖK: Vegyes méregtelenítő saláta


Hozzávalók 4 személyre
:


A salátához
:
Vegyes méregtelenítő saláta- 30 dkg lilakáposzta vékonyan szeletelve
- 3 sárgarépa reszelve
- 2 jonatán alma kis kockákra vágva
- 1 csomó retek szeletelve
- 2 evőkanál pirított fenyőmag
- 2 evőkanál pirított napraforgómag
- 1 evőkanál pirított tökmag
- 1 marék friss petrezselyem finomra vágva


Az öntethez
:
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 teáskanál méz
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj


Összekeverjük az öntethez valókat. Egy salátás tálban összedolgozzuk az előkészített zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, és a magvakkal megszórva tálaljuk.


Elkészítési idő
: 25 perc



PÉNTEK: Green saláta


Hozzávalók 4 személyre
:

Green saláta
A salátához
:
- 1 csomag római vagy endívia saláta kisebb darabokra tépve
- 1 kígyóuborka kockákra vágva
- 2 közepes zöldpaprika kockákra vágva
- 1 csokor snidling apróra vágva
- ½ doboz lucernacsíra


Az öntethez
:
- ½ dl kendermagolaj vagy bármilyen csíraolaj
- ½ dl szójaszósz
- 1 kis csokor finomra vágott friss bazsalikom


A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kígyóuborkát, a paprikát, a snidlinget és a csírát. Az olajból, a szójaszószból és a bazsalikomból öntetet készítünk, amihez legvégül hozzáadjuk a zöldségeket, és szépen összekeverjük.


Elkészítési idő
: 15 perc




SZOMBAT: Radicchio és édeskömény saláta


Hozzávalók 4 személyre
:


A salátához
:
Radicchio és édeskömény- 1 fej édeskömény szeletelve
- 1 fej radicchio saláta kisebb darabokra tépve
- 1 kis fej lilahagyma félbevágva és hajszálvékonyra szeletelve


Az öntethez
:
- 1 gerezd áttört fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál friss citromlé
- só, frissen őrölt bors


Az édesköményről vágjuk le a szárakat, majd gumóját vágjuk ketté, vegyük ki a közepén lévő torzsarészt, és a maradék két felet vékonyan szeleteljük fel. Egy tálban keverjük össze a salátaleveleket az édesköménnyel, és szórjuk meg a hagymaszeletekkel. Az öntethez jól keverjük össze az alapanyagokat, és locsoljuk a salátára.


Elkészítési idő
: 15 perc



VASÁRNAP: Zöldspárga saláta


Hozzávalók 4 személyre
:

Zöldspárga saláta
A salátához
:
- 50 dkg zöldspárga
- 20 dkg zsenge zöldborsó
- 1 csokor finomra vágott friss petrezselyem


Az öntethez
:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál friss citromlé
- só, frissen őrölt bors


A zöldspárgát megmossuk, majd meghajlítjuk a szárakat, míg el nem törnek. Az alsó részét eldobjuk, csak a felső részét fogjuk felhasználni. Az így előkészített spárgát egy edényben fedő alatt, kevés víz hozzáadásával 5 percig gőzben pároljuk. Ajánljuk párolóbetét használatát, ekkor a zöldség ugyanis nem ér a vízbe, csakis a gőzben párolódik. Így finom roppanós lesz. A zöldborsót kifejtjük a héjából. Ügyeljünk arra, hogy zsenge zöldborsót használjunk, ugyanis nyersen adjuk a salátához. A megpárolt spárgát egy tálra rendezzük, megszórjuk a borsóval és a petrezselyemmel. Az öntetet kikeverjük, és egyenletesen a salátára locsoljuk.


Elkészítési idő
: 20 perc