Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Miről ismerhető fel a torokrák?

2011. 06. 20 16:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: torokrák, tünetek, felismerés, szimptóma
Miről ismerhető fel a torokrák?

A torokrák rosszindulatú daganat, amely a hangszálakon, a gégében vagy a torok más részeiben keletkezhet. Az E-Santé francia egészségügyi portál a betegség szimptómáit, megelőzési módjait taglalja.

A szimptómák között van a mirigyek megduzzadása, nyelési nehézség, fájdalom a nyakban és a fülben, köhögés és rekedtség. Az antibiotikumnak ellenáll, így megkülönböztethető a megfázástól vagy az influenzától. A legspecifikusabb jelzés azonban a tartós rekedtség. Ajánlott ilyenkor a dohányzás azonnali megszüntetése és orvoshoz fordulás.

A betegség diagnosztizálása a száj szkenneres vizsgálatával kezdődik és ha daganat észlelhető, szövetminta kivétellel. Majd más vizsgálatok következnek, amelyeknek célja a daganat aktivitásának, nagyságának, az esetleges áttételeknek a megállapítása.

Egyes tanulmányok szerint az A-vitamin, a béta karotin védenek a torokrák ellen, de a rákbetegségek elleni általános nagy szabályok a torokrák esetében is érvényesek.

Ezek között van a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A gabonafélékben a teljes- vagy félkiőrlésűek előnybe részesítése. Tejet, tejféléket, sajtokat ajánlott mérsékelten fogyasztani és korlátozni a hús és felvágottak fogyasztását. A zsírféléknél előnyben kell részesíteni a telítetleneket, halat hetente kell fogyasztani, mert Omega 3-at tartalmaznak, ami jó a szívre, az erekre és az Alzheimer-kór megelőzésére is.

Édességet és édes italokat tanácsos keveset fogyasztani. Az alkoholt és a dohányzást pedig ki kell zárni.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Ónosi Csilla Belgyógyászat Ónosi Csilla Balmazújváros