Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mozgáskorlátozottság és anyaság

2010. 07. 02 15:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: mozgáskorlátozott, gerincsérült, anya, gyermeknevelés, szülés
Mozgáskorlátozottság és anyaság

Lehetnek anyák azok a nők is, akiknek megsérült a gerincvelőjük, ha megfelelő segítségben részesülnek - írja az El País spanyol lap.

Sonia Pujolnak egy autóbalesetben a 8. csigolyája sérült meg, ami miatt tolószékbe kényszerült. Ennek ellenére, bár voltak kétségei, gyereket akart. Ma egy 10 éves fiú és egy 3 éves kislány anyja. A fiút négy évvel a baleset után szülte.

A szakorvosok egyetértenek abban, hogy a terhesség nem rontja a sérült csigolya állapotát, ha a trauma miatt következett be, és ha az ok nem neurológiai jellegű, mint például, a szklerózis multiplex esetében.

Spanyolországban évente átlag 1.000-1.200 ilyen sérülés következik be és többségében termékeny korukban lévő embereknél.

A nőknél ideiglenesen elmaradhat a menstruáció, de ez a termékenységet nem befolyásolja, a férfiaknál viszont a bénulás erekciós problémát okoz, ami érinti a nemző képességet.

A mozgáskorlátozott nőnek a terhesség alatt különleges figyelemre van szüksége a karok vagy a lábak érzéketlensége miatt. A mozgáshiány keringési problémákat és vérszegénységet okozhat. Spanyolországban létrehoztak egy olyan orvoscsoportot, amely nőgyógyászokból, pszichológusokból, neurológusokból áll, ők kísérik figyelemmel a leendő anya állapotát. Ők döntik el, hogy a magzat érdekében kell-e csökkenteni, vagy megszüntetni bizonyos gyógyszerek szedését és őrködni, hogy a szonda miatt ne lépjen fel vizeletfertőzés, ami koraszülést indíthat el.

Amikor közeledik a szülés ideje, még nagyobb óvatosságra van szükség, mert, ha például, a sérülés a 10. csigolya felett van, nem érzik a fájdalmat, ami a kezdetét jelzi. A kismamának ezért ajánlatos a 30.-32. héten bemennie a klinikára.

A gerincsérült asszonyok 40 %-a császármetszéssel szül Spanyolországban. Egyes esetekben ez szükséges, mert az anya nem tudja a megfelelő tolóerőt kifejteni. De sokszor indokolatlan a császármetszés, mivel az anya teste alternatív megoldásokat is produkál, amivel jelzi, hogy a szülés megkezdődött. Ha a sérülés miatt a periférikus idegrendszer nem továbbítja a fájdalom jeleit, közbelép a vegetatív idegrendszer és indirekt módon, fokozott izzadással, a vérnyomás emelésével jelez. Ezeket a jeleket feltétlenül észre kell venni, különben az anya élete Is veszélybe kerülhet.


A pszichológiai kételyek eloszlatásában is sokat tehet a szakorvos. Sokszor felmerül, hogy képes lesz-e a mozgáskorlátozott anya ellátni gyermekét. A válasznak biztatónak kell lennie, mivel a környezet mindig meg tudja teremteni a megfelelő feltételeket és a kicsik, ahogy nőnek, természetesnek tekintik a helyzetet, sőt, hamarabb kialakul bennük az empátia és mozgáskészségük is hamarabb fejlődik. Sonia ezt maga is tapasztalta övéinél.