Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Növeli az asztma kialakulásának kockázatát a paracetamol

2011. 11. 11 15:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: asztma, paracetamol, lázcsillapító, fájdalomcsillapító
Növeli az asztma kialakulásának kockázatát a paracetamol

A legújabb kutatások szerint a paracetamol szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet.

A Pediatrics című szaklapban publikált tanulmány szerint a különböző márkanevek alatt árusított paracetamol és acetaminofen közvetlen kapcsolatba hozható az asztmatikus betegségek kialakulásával.

A vizsgálat vezetője, Dr. John McBride (Robert T. Stone Pulmonológiai Központ, Akron Gyermekkórház) egy összesen 54 országban, 520 000 gyermek részvételével készült kutatás adatait használta fel a tanulmány elkészítéséhez.

Az eredmények szerint az asztma kialakulásának esélye 60 százalékkal nőtt azoknál a 6-7 éves gyerekeknél, akik egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer szedtek paracetamolt. A rizikó háromszorosára emelkedett azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a gyógyszerből.

"Mindent meg kell tennünk, hogy tudatosítsuk a szülőkben és orvosokban, hogy elképzelhető, hogy a láz- és fájdalomcsillapító acetaminofen kiiktatásával vagy más gyógyszerrel való helyettesítésével megelőzhetjük egyes asztmatikus betegségek kialakulását"
- nyilatkozta Dr. McBride.

A 13-14 évesek esetében az egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer beszedett paracetamol 40 százalékkal növelte az asztma kialakulásának esélyeit és duplájára emelte azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a szerből.

A vizsgálatok szerint a már meglévő asztmás tüneteket is súlyosbítja az acetominofen, ugyanakkor az ibuprofén nem okoz hasonló gondokat.

Független szakértők igyekeztek leszögezni, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a paracetamol asztmát okozna, mindössze az összefüggést sikerült kimutatni a megnövekedett rizikó és a gyógyszerszedés között. Ez a különböző gyógyszerek közötti kölcsönhatás eredménye is lehet.

"Ez csak egy emlékeztető arra vonatkozóan, hogy tisztában legyünk vele, a recept nélkül kapható gyógyszerek sem minden esetben biztonságosak" - fejtette ki Dr. Fernando Holguin, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ tüdőgyógyászati-, allergológiai- és pulmonológiai sürgősségi ellátás osztályának docense. "Az én kisfiam is asztmás, és ha lázas, inkább adok neki ibuprofént, mint paracetamolt."