Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Őssejtkutatás

1. / 6. oldal (13/67)

123456 »

Egy lépéssel közelebb a humán klónozáshoz Egy lépéssel közelebb a humán klónozáshoz

Az orvostudomány számára felbecsülhetetlen forrást jelentene a klónozott embriókból származó őssejtek. Az őssejtek olyan sejtek, melyek nincsenek elköteleződve semmilyen fejlődési irányban sem, ezért azokból elő lehet állítani új szívizmot, csontot, idegszövetet, vagy pótolni bármilyen más szerv sejtjeit. Ily módon helyre lehetne állítani szívrohamon átesett betegek...

Tovább... »
Az időskori leukémia kialakulásáért idős őssejtek a felelősek Az időskori leukémia kialakulásáért idős...

Az emberi őssejtek nem képesek ellenállni az öregedés folyamatának - állítják a Stanford Egyetem Orvosi Karának munkatársai. Ismert, hogy az immunrendszer működése az öregedéssel párhuzamosan csökken. Dr. Wendy Pang és munkatársai a vérképzés őssejtjeit tanulmányozták, és ezen keresztül próbálták megérteni, hogy a leukémia aránya és a fertőzések száma (például: megfázá...

Tovább... »
A szívszöveteket őssejtekkel hozták helyre A szívszöveteket őssejtekkel hozták helyre

Kutatók arról számoltak be, hogy eddig egyedülálló módon a beteg saját szívéből kinyert őssejtek felhasználásával sikerült helyrehozniuk a szívszövet károsodását.

Tovább... »
Parkinson-kór kezelése őssejttel Parkinson-kór kezelése őssejttel

Majomkísérletes modellben már működött a módszer, melynek során az agy dopamintermelését őssejtek segítségével pótolják.

Tovább... »
Megszűnhet a vérhiány az őssejtekből készült mesterséges vérrel Megszűnhet a vérhiány az őssejtekből készült...

Két éven belül megkezdődhet az őssejtekből előállított mesterséges vér embereken történő tesztelése. A kutatás mögött álló tudósok úgy vélik, az ipari mennyiségben előállított vér segítségével megszűnnek majd a kórházi készlethiányok, és ezrek menekülhetnek meg az idő előtti haláltól.

Tovább... »
Őssejtekből hoztak létre vesét az ausztrál...

Ausztrál kutatóknak sikerült létrehozniuk az első őssejtekből kifejlesztett emberi vesét. Az apró szerv egyszer remélhetőleg lecsökkenti a várakozási időt a veseátültetésre.

Tovább... »
Valósággá válhat a fognövesztés Valósággá válhat a fognövesztés

Japán tudósok bejelentették, hogy közel járnak egy olyan kezelési módszer kifejlesztéséhez, amely során őssejtek segítségével pótolnák a fogszuvasodás során károsodott fogat. A kutatók szerint az új eljárás feleslegessé tenné a gyökérkezelést, a töméseket és a koronákat is. Jelenleg a szuvas fog kezelése során eltávolítják a gyulladt pulpát és betömik az üreget. Ez a...

Tovább... »
Kizárólag őssejtek segítségével fejlesztettek...

Az egérkísérletekben tesztelt májpótló eljárás egy nap a humán gyógyászatot is forradalmasíthatja.

Tovább... »
Őssejtek segítenek harcolni a porckopás ellen

A mindössze néhány grammnyi zsírból kinyert őssejtek ígéretes fegyverként használhatók az artrózis életminőséget rontó hatásai ellen. Az elmúlt két évtizedben a térd-, csípő- és más ízületek műtéti pótlása számított a betegség standard kezelésének. A mesterséges ízületek azonban csak körülbelül 15 évet bírnak ki, és elhasználódásukat követően nehezen javíthatók.

Tovább... »
Melyik őssejt a legjobb?

A New England Journal of Medicine októberi számában közölt elemzés szerint mindkét típusú őssejt átültetése hatékony, azonban a véreredetű őssejtek esetén több mellékhatással kell számolni.

Tovább... »

1. / 6. oldal (13/67)

123456 »