Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Sarcoidosis

Nyomtatás
név Sarcoidosis
latin név Boeck sarcoidosis
csoport Légzőszervi betegségek
szakterület Allergológia és klinikai immunológia, Tüdőgyógyászat
sarcoidosis_fokep_jpg_2010050314463739691

leírás

Betegség tünetei

Gyakran tünetmentes, köhögés, fulladás, fáradékonyság, fogyás, láz, izületi fájdalom, bőrelváltozás (erythema nodosum: vörös, fájdalmas foltok a bőrön), szemgyulladás (mely fényérzékenységet és homályos látást okozhat).

Betegség leírása

Főként fiatal felnőtteken jelentkező betegség. Valami, eddig nem ismert okból gyulladásos kaszkádrendszer aktiválódik a szervezetben és gyulladásos granulomák (csomók) jönnek létre, több szervben, leggyakrabban a tüdőkapuban elhelyezkedő nyirokcsomókban és a tüdőkben. Attól függően, hogy a szervezet mely részét érinti, változatos tünetek alakulhatnak ki.
A tüdőkapuban található nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, és ezek jellegzetes röntgeneltérést okoznak. A tüdőállományában is képződhetnek gyulladásos csomók, melyek növekedhetnek, egymással összeolvadhatnak, hörgőszűkület és lépesméztüdő kialakulásához vezethetnek. A lépesméztüdő egy heges, rugalmatlan, tágulásra képtelen tüdő, mely általában légzési elégtelenséget okoz.


Bőr-sarcoidosis a betegek kb. 15-20 %-ában alakul ki. Főként subcutan csomók (testszerte borsónyi csomók) és erythema nodosum, általában a lábszárak feszítő (elülső részén), ritkában a combokon vagy a felső végtagokon jelentkező fájdalmas, vörös foltok formájában.

A Boeck sarcoidosis ezeken túl, ritkábban változatos szemészeti, idegrendszeri, szív, izom, máj, vese és csonteltéréseket okozhat.

 
 

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek

Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kecskés Ádám Aneszteziológia és... Kecskés Ádám Budapest