Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Orvos és természetgyógyász egyben

2010. 10. 09 12:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: orvos, polihisztor, természetgyógyász, masszőr, alternatív gyógyítás, dr. Veress János, kardiológus
Orvos és természetgyógyász egyben

Polihisztor a XXI. században? Egy több szakmával rendelkező, több szakterületet képviselő gyakorló orvos és természetgyógyász a mai megrokkant, megosztott egészségügyben? Amikor elolvasom a dr. Veress János nevéhez tartozó legfontosabb ismertetőket, rangokat - radiológus, sportorvos, természetgyógyász oktató, a budapesti Holisztikus Oktatási központ szakmai igazgatója -, talán joggal és okkal fogalmazódnak meg bennem a fenti kérdések. Hiszen manapság még az is kuriózumszámba megy, ha egy hagyományos orvoslást tanult és gyakorló szakember hajlandó nyitni a természetgyógyászat, az alternatív gyógyítás felé.

- Valójában kutatóorvosnak készültem. Mint sokan mások, én is hittem benne, hogy sikerül korunk egyik legrettegettebb betegségcsoportjának, a rákos daganatoknak a titkára bukkanni. Az idő azonban igencsak rácáfolt elképzelésemre, és kezdeti lelkesedésem is alábbhagyott. Úgy gondolom, hogy a megfelelő pillanatban váltottam - eleveníti fel.


Bár egyáltalán nem tűnik amolyan "feladós", visszarettenő típusú embernek, elmondja, hogy a váltást, a természetgyógyászat iránti egyre élénkebb érdeklődést egy idős betegének köszönheti.


- Szűnni nem akaró fejfájással küszködött egy idős nő, és engem mélységesen bántott, hogy nem tudok rajta segíteni, mert szinte minden gyógyszerre allergiás volt. Ekkor kezdtem el gondolkozni azon, hátha van más megoldás. Ekkor fordult figyelmem az alternatív gyógymódok felé, és elkezdtem tanulmányozni itthon és külföldön a hipnózist, az akupunktúrát és a csontkovácsolást - magyarázza.


Munkahelyein először csak különcnek, csodabogárnak hitték, majd meg is fogalmazták, hogy nem közéjük való, és szabadulni igyekeztek tőle a "normális" hagyományos orvoslással össze nem egyeztethető tevékenysége miatt. Ma egy forgalmas, ismert egészségközpontban találkozhatunk vele, ahol gyógytornász, kineziológus, manuálterapeuta, reflexológus és sok más szakember dolgozik. Itt a jóga, a masszázs és a relaxálás a gyógyír a különféle betegségekre - a magas vérnyomástól az allergiáig, az asztmától a mozgásszervi és emésztőrendszeri bajokig, a stressztől a szív- és érrendszeri problémákig, a fájdalmak enyhítésétől a pánikbetegségig.


Veress János is többféle gyógymódot alkalmaz, egyik kedvenc területe a masszázs. Ma szinte minden egészségügyi kiadványban, sőt napilapban is számtalan fajta masszázst hirdetnek, eligazodni sem könnyű a kínálat közepette.


- Valóban sokféle fajtája van forgalomban, többnyire gyorstalpaló tanfolyamok témája az egyszerű testfrissítő, élénkítő masszázs, de ez távol esik a klasszikus svédmasszázstól, amelyet annak idején a katonák egészségi állapotának javítására alkalmaztak, vagy a többféle klasszikus keleti masszázsoktól, amelyeknek valóban tudományos alapjuk van - fejti ki.


Ő volt az evezősök orvosa, és sportorvosként, valamint ma is gyakorló radiológusként a röntgensugarak segítségével belelát az emberi szervezetbe, képes felmérni a csontok, izmok állapotát, és hisz abban, hogy a szakszerű, folyamatos tanulást igénylő masszázs sokféle kór gyógyítására alkalmas. Nem véletlenül értékelődik fel mai tökéletesített formája az egyszerű energiaátadástól a hangterápia alkalmazásáig. A siker oka kézenfekvő, ugyanis soha nem volt még ennyi mozgásszervi megbetegedés, mint manapság, és soha ennyi kudarc nem kísérte a hagyományos orvoslást ebben a témakörben.


Nagy eredményként könyveli el, hogy Debrecenben az orvosi egyetemen, ahol annak idején maga is végezte tanulmányait, meghívott előadóként taníthatta az akupunktúra alkalmazását leendő orvosoknak, választható tárgyként egyre nagyobb érdeklődés mellett.


Kürti Gábor természetgyógyásszal közösen Gerinc ABC címen könyvet írt, amely a betegeknek szól, érthető formában tárgyalja a leggyakoribb tartáshibák házi szűrésétől az otthon is végezhető tornagyakorlatokig az étrend és életmód helyes alakításának feladatát, a gyógynövények fájdalomenyhítő szerepét és még sok közérdeklődésre számot tartó témát. Tudja és vallja, hogy a gerinc, az emberi test vázaként sokféle betegségért, deformitásért, szervi bajért is felelős, tehát karbantartása, állandó gondozása mindenkinek alapvető érdeke. "A gerinc hatással van az idegrendszerre, befolyásolja az általános közérzetet és egészséget" - írja a könyvben.


A világon ismert gyógyszermentes gyógyító eljárások egyre jobban elterjednek, a csontdoktorok, a természetgyógyászok gyakran akkor is tudnak segíteni a betegeken, mikor az ismert gyógyító eljárások nem vezetnek eredményre. Mondhatnánk, hogy eljött Veress János ideje. Annál is inkább, mert abban az előnyös helyzetben van, hogy a természetgyógyászok körében rendelkezik mindazzal a tudással és ismerettel, amelyet a hagyományos orvoslás jelent.


Saját bevallása szerint nem jutott messzire, nem szakadt el az egzakt orvostudománytól, és a hajdani álomtól, a kutatástól sem.


- Időközben rájöttem, hogy az emberek gyógyítása életfilozófia és művészet inkább, mint tudomány. A sikert az eredmény igazolja, és az eredmény azzal mérhető, hány beteg állapota miként javult. Kutatásra itt is van mód, a holisztikus szemlélet térhódítása csak megerősít abban, hogy jó úton haladok, a visszaigazolást maguk a gyógyult betegek adják - húzza alá.