Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tavaszi gyógynövények - Csalán

2010. 05. 20 16:00 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tavasz, gyógynövény, csalán
Tavaszi gyógynövények - Csalán

Gyanús volt nekem, amikor egyik márciusi reggel a nyitva hagyott hálószoba ablakon becsurrant egy rigó füttye, pedig akkor már néhány napja többször hallottam a Kikeletet is felszólító dallammondatot: Nyitni kék, nyitni kék, nyitni kék!

Végül aztán semmi kétségem sem maradt, amikor egy napon végleg elrepültek a város fölül a vetési varjú-csapatok, hogy itt a Tavasz!

Azóta már eltelt néhány hét, és füvek, bokrok, fák ünnepi köntöst öltve szórják számolatlanul illatmolekuláikat, kisebb nagyobb virágporaikat a levegőbe. Éljünk a néhány hónapig tartó lehetőséggel és menjünk a természetbe, fel a hegyre, ki a szigetekre, mezőkre.

- Sétáljunk egy jót, - mondta Férjem egyik nap - olyan illatos a délután.
Így indultunk kosárral, késsel, ollóval, gumikesztyűvel felszerelkezve, ki a Hajógyári szigetre, mert emlékeztem, hogy ott már tavaly is hatalmas mezőkön virítottak a természet ajándékai.

Először gyönyörű csalánbokrokat találtunk, 3-4 marék friss hajtást szedtünk (kesztyűben persze). Ki ne tudná, hogy vízhajtó, vértisztító, segíti a vérképzést, serkenti az emésztést, az anyagcserét, remek reuma-, köszvény-, epe- és májpanaszokra. Serkenti a vörösvértest-képződést.

Hatóanyagi: ásványi sók, flavonoidok, hangyasav, hisztamin, vitaminok, vas, klorofil, enzimek.
A növény föld feletti részeit használjuk elsősorban, legjobb frissen, de szárítva is megfelel.

Nagyon finom tavaszi zöldségitalokban, több tavaszi zöldséglevesbe tettem már egy-egy marékkal, mintha petrezselyem zöldje lenne.
Kifejezetten jól harmonizál a spárgával, először két éve készítettem belőlük levest.


Tavaszi spárga leves zsenge csalánnal

Hozzávalók
- 50-60 dkg spárga
- 2 db sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3 evőkanál aprított zsenge csalán
- olaj
- só
- mokkáskanál cukor
- kurkuma

A spárgákat megtisztítjuk a külső kemény héjától, 1-2 centis darabokra vágjuk, annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ízlés szerint megsózzuk és egy mokkáskanál cukrot is adunk hozzá. Amikor puha, a leszűrt levét félre tesszük, és a spárgát merülő turmixszal krémesítjük. Míg fő, a zsenge sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és olajon roppanósra pároljuk a csalánnal. Lehintjük a liszttel, pirítjuk, és a félretett főzővízzel vagy csak egy részével felengedjük. Belekeverjük a spárgakrémet, kurkumát, és már csak egybeforraljuk, nem főzzük.
Tálalhatjuk joghurttal is.