Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Tetvesség

Nyomtatás
név Tetvesség
latin név Pediculosis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
fejtetu_fokep_jpg_2010032910523789094

leírás

Betegség leírása:

A tetvesség egy közismert vérszívó rovar, a tetű által okozott megbetegedés.
Három fajtáját különböztetjük meg a megbetegedést okozó rovar típusától függően.


1. Fejtetű
:
A leggyakoribb tetvesség. A kór okozója, egy 3-4 mm hosszú rovar, a fejtetű (Pediculus humanus capitis). A fejtetűre sokszor a fejbőr heves viszketése, gyulladása hívja fel a figyelmet. A heves vakarózás hatására apró sebek keletkeznek a fejbőrön, melyek baktériumokkal felülfertőződhetnek, így nedvedző, gennyedző, pörkös elváltozások jönnek létre. A fülek mögött és a tarkótájékon, a hajszálakon, azok tövéhez közel apró, kb. 1 mm-es, tojás alakú, szürkésfehér serkék láthatók. Ezek a korpával ellentétben nem húzhatók le könnyen a hajszálról. Előfordulása elsősorban gyermekközösségekben, valamint rossz higiénés körülmények között élő felnőtteknél gyakori. Egyik emberről a másikra közvetlen fej-fej kontaktussal illetve a hajjal, hajas fejbőrrel kapcsolatba kerülő tárgyakkal, ruházattal történik.


2. Ruhatetű
:
Ma már ritkán fordul elő, főleg rossz higiénés körülmények között. A rovar (Pediculus humanus corporis) csak a vérszívás idejéig tartózkodik az ember bőrén, egyébként a ruházat (esetleg az ágynemű) varrásaiban található meg. Petékből álló csomóit, a serkéket nem szőrszálakra rakja, mint a fejtetű, hanem a ruházat textilszálaira. Ruhatetűre utalhat a bőr viszketése, gyulladása, vonalas irányú vakaródzási nyomok jelenléte.


3. Lapostetű
:
A rovar (Phthirus pubis) elsősorban a fanszőrzetben, ritkábban a hónalj és a törzs szőrzetében él, a szőrszálak tövénél a bőrbe és a szőrszálakhoz kapaszkodva. Csecsemőkön és kisgyermekeken a szempillaszőrökön, ritkábban a hajban telepszik meg. Felnőtteknél a hímvesszőn, szeméremtesten és a végbélnyílás körül okoz viszketést, valamint jellegzetes kékesvörös foltok észlelhetőek, a vérszívás helyén. A rovar felnőtteknél szoros testi kontaktus, leggyakrabban szexuális érintkezés során terjed, de közös ágynemű, ruhanemű is átviheti.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek