Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Történelem

1. / 13. oldal (13/168)

1234567891011 »

Népvándorlás az ókorban Népvándorlás az ókorban

A legújabb genetikai kutatás eredményei szerint körülbelül négyezer évvel ezelőtt tömeges kivándorlás indult meg Indiából Ausztráliába. Korábban úgy vélték, hogy a kontinens az első emberek 40 ezer évvel ezelőtti betelepülése és az első európai gyarmatosítók 19. századi érkezése között szinte teljesen elszigetelődött. Az ausztrál őslakosok DNS-ének vizsgálata...

Tovább... »
Alkotó búskomorság 8. - Karóval jött a Szépség Koldusa: József Attila Alkotó búskomorság 8. - Karóval jött a Szépség...

Amikor sok-sok évvel ezelőtt úgy hozta a sorsom, hogy a pszichológiában kerestem megnyugvást, gyógyítóm, kedves, meleg hangú asszony elém tette a Rorschach-tesztet. Úgy ontottam a szabad asszociációkat, hogy magam is meglepődtem, pedig mindig is „poszt-neoszürrealistának" tekintettem magamat. Maga a doktornő is megdöbbent és közölte velem, hogy ilyen „gazdag"...

Tovább... »
Alkotó búskomorság 5. - Elátkozott költők szépség és mocsok között: Poe, Baudelaire, Verlaine Alkotó búskomorság 5. - Elátkozott költők szépség...

A szépséget, az alkotói tökéletességet, a harmóniát keresték az irodalomban, miközben valamennyien nyakig merültek a mocsokba. Ma a pokoljárók, a „darkok", a tudattágítók példaképei. Bár három különböző nemzedékhez tartoztak, az őket összefűző közös lánc letagadhatatlan: Edgar Allan Poe-ról, Charles Baudelaire-ről és Paul Verlaine-ről beszélünk.

Tovább... »
Méhviasszal tömtek fogat az őskorban

Egy 6500 éves, méhviasszal tömött fog bizonyíthatja, hogy az emberiség már a történelem előtti időkben is végzett fogászati beavatkozásokat. A fogat egy emberi állkapocsban találták nemrég Triesztben, Szlovéniában. Mivel az ilyen leletek rendkívül ritkák, a tudósok remélik, a mostani felfedezés segítségével többet tudhatnak meg az első fogászati beavatkozásokról.

Tovább... »
Azonosították a legrégibb emberi vért Azonosították a legrégibb emberi vért

Az Ötzinek, a híres jégembernek nagyjából 5300 éves holttestén vizsgálatokat végző tudósok azt állítják, a múmia révén sikerült beazonosítaniuk a létező legrégebbi emberi vért. A német és olasz tudósokból álló csapat atomerő-mikroszkóp segítségével vizsgálta meg a gleccserbe fagyott rézkorszaki ősember nyíl által szerzett sebesülésének szövetrészecskéit, és a maihoz...

Tovább... »
A középkori orvosok a vörösborra voksoltak...

Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok - derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.

Tovább... »
Ókori elsősegély láda Ókori elsősegély láda

Livorno körzetében egy kr. előtt 140-120 körül elsüllyedt vitorláson találtak egy elsősegély ládát, benne növényalapú gyógyszereket.

Tovább... »
Már a halak is növeszthettek volna lábat az...

Bár a halat és az egeret 400 millió év evolúció választja el egymástól, már az előbbi örökítőanyaga tartalmazott egy olyan génkapcsolót, amely a szárazföldet meghódító utódainál lehetővé tette a lábak kialakulását - fedezték fel amerikai kutatók genetikai összehasonlítások és laborkísérletek segítségével.

Tovább... »
Vérmételyfertőzést azonosítottak a núbiai...

Már a núbiaiak is szenvedtek a modernkori "pestisben", a vérmétely-fertőzésben (schistosomiasis, bilharziázis), amely napjainkban kétszázmillió embert betegít meg - derítették ki amerikai kutatók, akik ókori múmiákat vizsgáltak.

Tovább... »
Az ókori gyógyítás rejtelmeit fedezik fel a pirulák...

Az ókori pirulákból kivont növényi DNS révén igyekeznek megismerni az antik gyógyítók mesterségbeli fortélyait, amelyek a kutatók reményei szerint a modernkori orvoslásban is hasznosíthatók lesznek.

Tovább... »

1. / 13. oldal (13/168)

1234567891011 »